Jdi na obsah Jdi na menu

Jablkobraní na 1. stupni

18. 10. 2019

       Vážené maminky, tatínkové a příznivci soutěží,

touto cestou vám velmi děkujeme za aktivní přístup k vyhlášené soutěži  JABLKOBRANÍ.

Této akce se zúčastnilo 75 soutěžících.

Děti měly velkou radost a s chutí nakupovaly dobroty, které jste určitě s jejich pomocí napekli.

Od každé pochoutky jsme si ponechali malý vzorek. Po vyučování se sešlo 9 porotců – odborníků a především mlsných jazýčků. Při hodnocení jsme se nejprve zaměřili na estetický dojem. Některé výrobky byly přímo pastvou pro oči. Poté přišly na řadu naše chuťové pohárky. Každý mohl dát pěti výrobkům jeden bod. Nebylo to však vůbec jednoduché. Některé výrobky si byly velmi podobné, přesto chuťově zcela odlišné. Po sečtení všech bodů jsme došli k těmto výsledkům:

            img_1868.jpg

  1. 1. místo – malé jablečné chuťovky – Zachumlanci, KŠ, II. Aimg_1869.jpg

  2. 2. místo – blesková buchta, MV, I. B

  3. img_1870.jpg

3.  místo - linecký koláč s jablky, EV, IV. A

  1. img_1871.jpg

  2. 4. místo – OG,I. A

  3. img_1872.jpg

  4. 5. místo – linecký jablkový koláč, BM, I. B

 

Za kreativitu, estetiku a krásu dostala mimořádné ocenění růže z listového těsta PV ze III.A.

Celkový výtěžek 4 230,- Kč bude použit na besedu se spisovatelkou Petrou Martiškovou, která se bude konat 5. 12. 2019 na I. stupni základní školy.

Za vše vám velmi děkujeme a těšíme se na další společnou akci.

                                                                                                                                Pedagogové I. stupně

A nyní slíbené recepty vítězů:

 Zmuchlanci s jablkem a skořicí

Suroviny:

listové těsto

jablka

skořicový cukr

moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

  1. Jablka zbavíme slupky a jádřinců a nakrájíme na čtvrtky.
  2. Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky, do nichž posadíme vždy čtvrtku jablka. Listové těsto zabalíme a dáme na plech vystlaný pečicím papírem.

  3. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme skořicovým cukrem a pečeme dozlatova při teplotě 200°C.

  4. Nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem a nejlépe ještě teplé podáváme. DOBROU CHUŤ

* TIP.: Místo jablek lze použít například marmeládu/nutellu, ale pozor, aby to nevyteklo.

 

Blesková buchta

Suroviny:

2 1/2 hrnku hrubé mouky

1 hrnek cukru

1 hrnek mléka

½ hrnku oleje

2 vejce

1 prášek do pečiva

lžička skořice

hrst sekaných mandlí

3 jablka

Postup přípravy:

Všechny přísady /kromě ovoce/ smícháme, nalijeme na vymazaný plech. Poklademe plátky jablek a pečeme v dobře vyhřáté troubě.

 

Linecký koláč s jablky

Těsto:

250g polohrubé mouky

125g změklého másla

1 vejce

40g cukru krupice

6g prášku do pečiva

 

Náplň:

750g oloupaných jablek

60g kukuřičného škrobu

125g cukru krupice

1 vanilkový lusk /dávám vanilkový cukr/

 

Postup přípravy:

 Jablka nakrájíme na kostky o hraně 1 cm a smícháme s ostatními surovinami.

Ze surovin na těsto vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly. Do formy o průměru 25cm vyválíme jeden díl těsta, poklademe jablky a přiklopíme druhým dílem těsta. Pečeme na 180 °C cca 25 minut.

 

 

recept nebyl dodán ( 4. místo)

Linecký jablkový koláč

Suroviny:

500g mouky

200g másla

200g cukru

2 vejce

1 kypřící prášek do pečiva

______________________________

1 tvaroh, jablka

 

Postup přípravy:

Vše promícháme, vznikne těsto. Těsto rozdělíme na dvě poloviny.

Jednu polovinu dáme do mrazáku ztuhnout.

Druhou polovinu připravíme na plech – rozválíme.

Jablka oloupeme a nastrouháme na těsto. Podrobíme tvarohem.

Těsto z mrazáku nahusto nastrouháme po celém plechu.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 – 180°C asi 40 – 45 minut.

Až je koláč krásně růžový.

             DOBROU CHUŤ!

 

Náhledy fotografií ze složky Jablkobraní - 1. stupeň